fbpx

Ett bra segel börjar med en exakt mätning.

Att mäta rigg är inte svårt. Det handlar bara om att vara noggrann och följa våra instruktioner. Är det något du undrar över konsulterar du bara någon av våra segelmakare, på telefon eller via chatten.

Ett bra måttband och en mobilkamera är allt du behöver, och det är alltid lättare att mäta om man är två. Kameran är för att dokumentera var du håller nollan och vad du har mätt till, så att vi undviker missförstånd.

När du mäter horisontella mått, som bomlik och underlik, är det viktigt att du håller måttbandets nolla på skissernas angivna nollpunkter. Med andra ord, inte fäster måttbandet i några schacklar eller hakar.

Mätning storsegel

Mätning försegel

Mätning självslående

Mätning undanvindssegel

Granboken – Din guide till effektivare vindförvaltning

Ska seglen kunna utnyttjas helt, krävs en viss kunskap om grundläggande aero- och hydrodynamiska förhållanden, det vill säga samspelet mellan vind, segel, vatten och båt. Problemet, men också det roliga med segeltrim, är att teoretiska sanningar är enklast att använda och åskådliggöra i teorin och i de statiska förhållanden som råder i en vindtunnel. Under verklig segling förändras förhållandena ständigt. Vindens riktning och styrka varierar, båten kränger till i en vindby eller en våg knuffar till skrovet och rorsman parerar. Dessa yttre faktorer gör praktiskt segeltrim mer till en konstart än till ett uttryck för teoretiskt kunnande. Vi har därför inte fördjupat oss alltför mycket i teorierna, utan bara på ett enkelt sätt försökt förklara vad det är som driver båten framåt.