fbpx

Segla med undanvindssegel

Code zero, Code one, Gennaker & Spinnaker

Att segla med undanvindssegel ä inte så svårt. Undanvindssegel med A i namnet är asymmetriska, dvs gennaker, medan S står för symmetrisk, dvs spinnaker. Code Zero är plan som en genua och Code One är större och bukigare. Code-seglen är utformade för att seglas med skenbara vinden för om tvärs och rullas upp efter avslutad segling. 
Gransegel har ett komplett utbud av undanvindsegel. Vi kan erbjuda segel för alla vindvinklar och vindstyrkor. Alla segel är designade av Gransegels specialister och unikt utformade just för din båt och dina behov.

För brantare bogar

Alla har väl vid det här laget hört talas om ” Code Zero
Tack vare nya, lätta och starka dukar som i kombination med en vridstyv lina i förliket och ett rullsystem blir hanteringen rena drömmen.
Seglet hissas ”flying” framför förstaget ihoprullat och rullas sedan ut och in vid behov. Sedan tas seglet ner i inrullat skick i lugn och ro utan fladder.

För er som har förstaget längst fram i nosen, monteras med fördel ett peke som idag finns för att klara lasterna från dessa segel. Att detta gör iland och ombordstigning avsevärt bekvämare och säkrare är ju ingen nackdel. Peket går dessutom att få med integrerad stege.

Alltså: Maximal effekt med optimal bekvämlighet.

omega 36 med code zero

CODE-ZERO CLP MEMBRAN

När krafterna börjar bli stora, som vid flerskrovssegling, är det ett CLP membran som ska till för att hantera dem, även för Code seglen. Med friheten i en individuellt anpassad fiberlayout kan vi optimera vikt och styrka på ett överlägset sätt. I konstruktionen ligger också mängder av möjligheter när det gäller fibrer och ytskikt.

Windex-vinkel

40-100 Grader

Halvbredd

50-55%

Passar till

Perfekt för dig som vill maxa kryssegenskaperna på en underriggad fockbåt. Populärt på dom krävande flerskrovsbåtarna.

Material

Membran

CODE-ZERO RADIAL

Har du en fockbåt? En rullbar Code zero kommer avsevärt öka din prestanda i lättvind!
Ett power-reaching segel som påminner mycket om en genua, fast designad för mer twist. Typiska windexvinklar här är 50-110 grader. Seglet levereras med en antitorsion lina i förliket. Halshornet konstruerat med ett inbyggt cunninghamsystem

Windex-vinkel

50-110 Grader

Halvbredd

50-60%

Passar till

Seglet som ersätter genuan, går att kryssa med, även perfekt för dig som bara vill ha max bekvämlighet då seglet klarar alla vinklar. Lättrullad!

Material

Laminat

CODE-ONE

Mycket populär och lätthanterlig Code även för ren nöjessegling. Tack vare en vridstyv lina i förliket och ett rullsystem blir hanteringen rena drömmen. Seglet hissas ”flying” framför förstaget ihoprullat och rullas ut och in vid behov. Sedan tas seglet ner i inrullat skick i lugn och ro utan fladder.

Alltså: Maximal effekt med optimal bekvämlighet.

För er som har förstaget längst fram i nosen, monteras med fördel ett peke som idag finns för att klara lasterna från dessa segel.

Windex-vinkel

70-120 Grader

Halvbredd

60-75%

Passar till

Vill du rulla ditt undanvindsegel är detta för dig. Det största seglet som rullar in utan krångel. Kan ersätta många segel för den bekväme.

Material

Spinnakerduk

När det öppnar upp – gennaker eller Spinnaker?

Det bästa seglet för undanvindsegling är utan tvekan en asymmetrisk spinnaker, eller gennaker som den också kallas. Gennakern är inte bara det effektivaste seglet, åtminstone på slör och brantare bogar, utan också det överlägset mest lätthanterliga. Lätthanterligt dels för att manövrerna är så enkla, men också för att båten uppför sig så mycket bättre med gennaker än med en traditionell spinnaker.
Det som gör gennakern så effektiv och lättseglad är dess asymmetriska form. Man syftar då inte på att akterliket är kortare än förliket, utan på den horisontella formen. Gennakern har alltid en framåtdrivande kraftvektor, det är därför gennakerns bekvämlighet inte bara är begränsad till att den är enklare att hantera i manövrer. Båten seglar också mycket bättre, med mindre rodertryck och krängning.
Gennakern är frambukig med öppet akterlik. Ett högeffektivt segel som utvecklats på kappseglingsbanorna, för att med tiden komma även familjeseglaren till gagn och kunna segla med undanvindssegel. Kompletterad med strumpa blir effektiv undanvindsegling en barnlek, även för den som seglar med liten eller ingen besättning.


Seascape seglar gennaker

Gennaker allround

Denna gennaker halsas ovanför pulpit och designas med högt skothorn för optimal respons på skotet samt förbättrad sikt under seglet. Framkanten designas lite rundare vilket får seglet att bli lite mer förlåtande om man inte hela tiden håller perfekt kurs.
Förlikslängden är anpassad för gennakerstrumpa eller rullsystem.

Duken har en kraftig ripstop-funktion och är impregnerad för att seglet ska torka snabbt. Dessutom finns många färger att välja mellan för att komponera färgsättning efter dina önskemål.

Windex-vinkel

90-165 Grader

Halvbredd

95-110%

Passar till

Seglet för dig som vill slippa starta motorn så fort det öppnar upp och vinden avtar.

Material

Spinnakerduk

A-1 Gennaker

Gransegels A-1 Gennaker är konstruerad med sin maxbredd lite längre ner än A-2. Detta tillsammans med en planare design skapar en gennaker som är lätt att fylla då vinden är svag. Tillverkas i dukar omkring 0,5oz (22g/kvm). Seglet optimeras för skenbara vindvinklar mellan 80-130 grader och vindstyrkor mellan 0 och 15 knop (0- 8m/s).



Windex-vinkel

80-130 Grader

Halvbredd

95-110%

Passar till

Ett segel som täpper igen luckor i polär diagramet. Du vill inte kompromissa. Kompletterar en A-2 

Material

Spinnakerduk

A-2 Gennaker

En stort gennaker för djup slör och läns. Generösa breddmått och relativt djup design ger ett segel med mycket lyftkraft för att uppnå en separation från storseglets turbulens. Designas även för att separera gennakern från storseglet i sidled. Seglet är optimerat för skenbara vindvinklar mellan 70-160 grader och skenbar vind mellan 8 och 22 knop (4- 11m/s).



Windex-vinkel

70-160 Grader

Halvbredd

100-120%

Passar till

Vill du slippa spinnakern är detta det närmsta vi kommer utan spinnakerbom. Du har koll på ditt VMG och vill länsa ifatt alla du ser.

Material

Spinnakerduk

Vi som kör med spinnbom 😉 och spinnaker

Spinnaker – för många är den bästa formen av segling att en solig sommardag med lagom bris få glida iväg med fyllda undanvindssegel. För andra är spinnakrar något stort och skrämmande som inte gärna hissas, utom i mycket lätta vindar. Men övning ger färdighet. Behärskas konsten är det inte mycket som överträffar att i hård vind få studsa fram över vågorna i full fart, utan rodertryck och med vattnet sprutande åt alla håll. Öva därför i måttliga vindar -Segla med undanvindssegel gör det mödan värt. 

Läs mer om spinnakersegling här

segla med spinnaker

S-2 Spinnaker

”All Purpose” utgör basen i undanvindsgarderoben. Generösa breddmått och relativt djup design ger en spinnaker med mycket lyftkraft för att separeras från storseglets turbulens.
Seglet optimeras för skenbara vindvinklar mellan 85-170 grader och vindstyrkor mellan 10 och 22 knop (5- 11 m/s).

Windex-vinkel

85-170 Grader

Halvbredd

100-125%

Passar till

För dig som älskar att plocka surfarna och inte är rädd för att ”kinesa”. Passar fint när det är lite tryck i vinden och man kan börja ta hem i gajen.

Material

Spinnakerduk

S-1 Spinnaker

VMG* Light”. Relativt plant spinnaker med skuldror anpassade för att seglas högt och stå fint i lättare vindar. Ett måste i varje ambitiös racinggarderob.
Tillverkas i dukar runt 0,5oz (22g/kvm). Seglet optimeras för skenbara vindvinklar mellan 80-130 grader och vindstyrkor mellan 1 och 15 knop (0,5- 8 m/s).
*Velocity made good

Windex-vinkel

80-130 Grader

Halvbredd

60-75%

Passar till

För dig som gillar att skära och plocka vriden. Optimerar gärna din VMG

Material

Spinnakerduk